Det er på tide å ta ansvar for skjønnhetspresset!Debatten om sminke og skjønnhetspress har pågått en god stund nå. Jeg har sett den ene etter den andre ta ordet og kaste seg inn i denne virvelvinden av en debatt. Det fyker beskyldninger og ansvarsfraskrivelser over en lav sko og ting blir dratt helt ut av sammenhengen.

Jeg har holdt meg litt på sidelinjen av denne debatten, da jeg rett og slett må innrømme at den eventuelle kritikken som venter, skremmer meg. Når jeg som skjønnhetsblogger og ung kvinne står i spagaten med ett bein på hver sin side av debatten, har jeg likevel noen tanker jeg ønsker å dele. Jeg har ikke tenkt å plassere skyld eller si hva du skal mene eller gjøre. Det jeg har lyst til er å fortelle litt om mine tanker og verdier i forhold til blogg, sosiale medier og denne skjønnhetsdebatten.

Det at dagens såkalte "influencers", altså bloggere, youtubere, instagrammere osv. har påvirkningskraft er ikke til å legge under en stol, det ligger tross alt i navnet. Hvordan influenceren ønsker å bruke sin påvirkningskraft er opp til hver enkelt, på lik linje som andre store medieaktører og magasiner. Og med en slik påvirkningskraft, følger det også et ansvar. Et ansvar for hvordan ting blir fremstilt og hvordan man kan påvirke sine lesere.


Men, vi som lesere har også et ansvar. Et ansvar ovenfor oss selv og hva vi lar oss påvirke av. Det kan være vanskelig og ikke like lett for alle. Spesielt i ung alder, men ikke nødvendigvis.


Jeg har egentlig aldri hatt noen særlige komplekser med meg selv og eget utseende. Før nå, i en alder av 24 år. Jo, det har vært ett og annet opp gjennom tenårene, men aldri noe alvorlig eller unormalt for en ungdom. Hva som er grunnen til det kom akkurat nå, kan være en kombinasjon av så mye. Men jeg kjenner meg selv såpass godt, at jeg vet at det ikke hjelper å skylde på alle de vakre bloggerne som legger ut vakre bilder av seg selv hele tiden. Jeg får heller jobbe med meg selv, da jeg vet at det jeg finner på internett er et univers konstruert slik hver enkelt person selv ønsker å fremstå.

Det jeg derimot reagerer på er når influencers oppfordrer og fronter usunne og uoppnåelige idealer. Kosmetiske inngrep får være opp til hver enkelt. Jeg skal ikke sitte med en moralsk pekefinger og fortelle hva andre skal gjøre med egen kropp. Derimot synes jeg virkelig ikke det er noe som trengs å brettes i lange avhandlinger i sosiale medier. Her synes jeg også at de forskjellige mediehusene bør ta ansvar tenke litt ekstra over hvem de vil skal representere seg!

En annen ting jeg reagerer på er retusjering av bilder. Vanlig bilderedigering hvor man justerer lys, kontrast, temperatur, lyse og mørke områder er jo en selvfølge når man jobber med bilder. Men det å endre på form, glatte ut hud eller retusjere bort ting synes jeg er meningsløst. Det ville føles som juks å viske bort røde områder, mørke ringer eller litt ublandet øyenskygge på sminkebildene mine. Dere skal få se et ekte produkt av meg og sminkekostene mine, ikke retusjeringsferdighetene mine.


Det vi i stedet ender opp med er jenter som ikke tør å gå ut døren før de har lagt fulldekkende foundation, og full festsminke med løsvipper og det hele!


Personlig ønsker jeg å slå et slag for det naturlige i stedet for det uoppnåelige. Jeg har alltid foretrukket å fremheve våre beste trekk, ikke transformere ansiktet vårt til noe ugjenkjennelig. Dette er min personlige mening. Om du har en sminkestil du liker og er fornøyd med, fortsett for all med det! Jeg er veldig for at man skal få skille seg ut å gå slik man vil. Men da håper jeg det er fordi du ønsker å gå slik selv, ikke fordi "alle andre" ser slik ut.

At vi i det hele tatt har fått et eget utrykk for kritikk av andres sminke er helt sinnssykt. "Makeup Shaming" og latterliggjøring av jenter med mye sminke hører ikke hjemme noen som helst plass. Hvis du ikke liker noen andres utseende og utrykk, har du ingen rett til å henge ut vedkommende. Kom igjen! Dette trodde jeg vi ble ferdige med på barneskolen...
Faktisk synes jeg at vi burde bli flinkere å gi komplimenter til de som tørr å skille seg ut og gjøre sin greie. Hva med å si "Wow, så utrolig tøff du er! Det liker jeg" neste gang du ser noen med en annen stil enn det du personlig ville gått i selv?


Vi må slutte å angripe hverandre, skape konflikter og gjøre hverandre mer usikre på seg selv.


Hadde vi brukt halvparten av energien vi bruker på å dra hverandre ned til noe litt mer positivt og oppløftene, ville dette skjønnhetspresset så og si vært borte. Vi er alle resursterke jenter med mange flotte kvaliteter, noen ganger trenger vi bare å hjelpe hverandre litt på veien.

På enden av visa og når alt er sagt er vi alle forskjellige, med våre forskjellige stiler, meninger og verdier. Det er umulig å bli enige om absolutt alt, men det skader heller ikke å lytte på hva andre har å si.

Vi har alle et ansvar. Både ovenfor oss selv, men også ovenfor hverandre ♥

#blogg #hverdag #debatt #skjønnhet #press #skjønnhetspress #side2 #sminke #ansvar

7 kommentarer Skjul

Charlene N. Nedrum

14.05.2017 kl.23:41

ÅÅÅÅÅ AMEN!!!! Kunne ikke vært mer enig i det du skriver!!! Så sant! Og veldig bra innlegg! You go Girl! ;) <3
Sofie M

15.05.2017 kl.10:50

Charlene N. Nedrum: Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! Må innrømme det var litt skummelt å trykke publiser-knappen, men med slike kommentarer som din er det bare herlig <3 Setter så pris på ordene dine :D
Charlie

15.05.2017 kl.08:05

👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Kjempebra skrevet Sofie!

Er så enig med deg!
Sofie M

15.05.2017 kl.10:50

Charlie: Takk for det, snupp! <3 Godt å høre jeg ikke er den eneste som har tenkt på dette :)
ingridlundevall

15.05.2017 kl.11:00

Utrolig bra skrevet! Veldig enig :-)
Sofie M

15.05.2017 kl.14:17

ingridlundevall: Tusen takk for gode ord! Setter så stor pris på det og det er veldig godt å høre at flere er enige :) <3
Charlene N. Nedrum

16.05.2017 kl.14:11

Bare Hyggelig Sofie ;) <3

Skriv en ny kommentar

hits