Fargelære innen sminke

Når det kommer til sminke, er det greit å ha en grunnleggende kunskap innen fargelære. Det vil gjøre det enklere å velge ut sminke man vet vil passe ens egne naturlige farger. Ved å kunne grunnleggende fargelære vil man også kunne fargekorrigere en del ved bruk av komplementære farger. Jeg skal forklare litt mer hva dette egentlig betyr lengre ned i innlegget.

Ittens Fargesirkel

Hvis man har sett denne fargesirkelen før og har noe kjennskap til den, er man allerede godt på vei. Denne brukes av alle som jobber med farge om man er makeup artist, frisør, maler eller lignende. Kort fortalt er de innerste fargene kalt primærfarger. Ved å blande to primærfarger sammen får man en sekundærfarge. Disse ligger rundt primærfarene i fargekartet. Ved å blande en primærfarge og en sekundærfarge får man en tertiærfarge. Alle disse tre fargegruppene ser man ytterst i fargesirkelen.

Varme og kalde farger
Hvis man ser for seg en strek tvers gjennom hjulet (den ytterste sirkelen), kan man skille mellom varme og kalde farger. Fra den grønne sekundærfargen til den rosa tertiærfargen gruperes de kalde fargene. De kalde varme går fra den grønne tertiærfargen til den røde primærfargen. 

Komplementærfarger

Farger som ligger på motsattside av fargesirkelen kalles komplementærfarger, eller kontrastfarger. Komplementærfarger forsterkes når de er vedsiden av hverandre og nøytraliseres ved å legges oppå hverandre. Disse brukes mye innen makeup og er mitt favorittverktøy innen fargevalg.

Eksempel:
Rød ? Grønn
Blå ? Oransje
Gul ? Lilla

Slik fremhever man øyenene sine:
For å fremheve øynene sine må man ta utgangspunkt i øyenfargen. Finn den fargen i fargehjulet som er nermest din egen øyenfarge og bruk øyenskygger som har toner av komplementærfargen i seg. For å fremheve noe er kontrast et effektivt virkemiddel. Om det er kontrastene lys/mørk, varmt/kaldt eller to komplementærfarger man ønsker å bruke er valgfritt. Ofte kan man også kombinere alle kontrasttypene også.

Eksempel:
Jeg har lyseblå øyne. Blå er en kald farge og motsatt farge på fargesirkelen er oransje. Oransje er en varm farge. Ved å bruke en øyenskygge med mye oransje i seg, vil jeg fremheve blåfargen. Ønsker jeg å fremheve øynene mine enda mer kan jeg lage en mørk smokey eye ved bruk av varme bruntoner, gjerne i kobber.

På grønne øyne er det fint med en øyenskygge som har mye varmt i seg. Grønn og blå er veldig nære hverandre i fargesirkelen, så mye av de samme prinsippene gjelder her også. For å fremheve grønnfargen er bruntoner som går mot burgunder eller lilla. 

Brune øyne har veldig mye varmt i seg. For å fremheve brune øyne, synes jeg det er fint med kalde farger. Den nermeste fargen til brunt i fargesirkelen er oransje. For å fremheve oransje bruker man komplementærfargen blå. Andre kalde farger som f.eks. grønn kan også brukes.

Slik fargekorrigerer man
Ved å legge komplementærfarger oppå hverandre vil de nøytralisere hverandre. Ta utgangspunkt i den fargen du har i ansiktet og korriger den med komplementærfargen.

Eksempel:
Rød og betent kvise korrigeres med grønn concealer
Blå eller lilla ringer under øynene korrigeres med oransj eller gul concealer
Hvis man plages med mye rødhet i ansiktet kan man bruke en grønn primer for å korrigere rødfargen. 

Her kommer den litt tricky delen. Når det kommer til fargekorrigering må man også tenke på hvor mørk eller lys fargen man har i ansiktet er. Hvis man er veldig lys i huden og ønsker å korrigere mørke ringer under øynene må man bruke en lys concealer med hint av oransj eller gul i seg. Hvis ikke vil fargekorrigeringen vises. Det samme gjelder hvis man er mørk i huden og vil nøytralisere en rød og betent kvise. Da må man bruke en litt mer fargesterk concealer. Bruker man en lys concealer med et hint av grønt i seg, vil det få området til å se grått ut.

Håper dere lærte noe nytt om hvordan man kan bruke farger innen sminke. Hvis det er noe du lurer på, må du bare spørre!

Ingen kommentarer Skjul

Skriv en ny kommentar

hits